Jak umiejętnie wprowadzać suplementy do codziennej diety?
Suplementy

Jak umiejętnie wprowadzać suplementy do codziennej diety?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Suplementy zawierające różnego rodzaju witaminy i minerały stają się coraz bardziej popularne wśród osób, którym zależy na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Same w sobie na niewiele się jednak zdadzą, jeśli nie będziemy umiejętnie łączyć ich z konsumowaną żywnością.

Witaminy i minerały to składniki absolutnie niezbędne w procesie codziennej suplementacji. Przyczyniają się one bowiem do poprawy naszego samopoczucia, zapewniając właściwy rozwój zarówno fizyczny, jak i umysłowy. Zdarza się jednak, że same spożywane w ciągu dnia posiłki nie wystarczą, by dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości witamin oraz mikroelementów. Wtedy na scenę wkraczają wszelkie suplementy. Przyjrzyjmy się zatem, co na ten temat mają do powiedzenia autorytety świata medycyny.

Witamina D o właściwym stężeniu pomoże m.in. w utrzymaniu mocnych kości oraz zdrowych zębów. Jako że jest ona związkiem tłuszczolubnym, najlepiej przyjmować ją właśnie w akompaniamencie tłuszczów zawartych w oliwie, awokado, mleku kokosowym, orzechach, mięsie, czy też rybach. Warto zatem rozważyć następujący zestaw – witamina D, magnez oraz kwas omega-3, który świetnie sprawdzi się do obiadu.

Żelazo najlepiej przyjmować na czczo lub – w przypadku skutków ubocznych w postaci bólu brzucha czy nudności – chwilę po posiłku. Żelazo znakomicie „czuje się” w towarzystwie laktoferyny, która niezwykle korzystnie wpłynie na jego przyswajalność. Z kolei magnez powinniśmy przyjmować tuż przed położeniem się wieczorem do łóżka. Szczególnie dobrze przyswajalny jest on w postaci cytrynianu magnezu. Pamiętajmy natomiast, by nie spożywać magnezu i żelaza jednocześnie!

Działająca przeciwbólowo i przeciwzapalnie kurkumina to związek hydrofobowy, czyli taki, który – delikatnie rzecz ujmując – nie przepada za wodą. Suplementy ze standardowymi ekstraktami z kurkumy należy więc łączyć z tłuszczem i piperyną. W przypadku tabletek nie potrzebujemy już żadnych dodatków i możemy suplementować ten pożyteczny związek chemiczny o wybranej przez siebie porze dnia.

Selen jest pierwiastkiem suplementowanym przede wszystkim przez osoby chore na Hashimoto, a więc przewlekłe zapalenie tarczycy. Muszą one jednak pamiętać, by odczekać przynajmniej dwie godziny pomiędzy przyjmowaniem hormonu tarczycy na czczo a dawką selenu. Wartościowy dodatek będzie stanowić witamina E. Jak przekonuje farmaceutka Zofia Winczewska, specjalizująca się w indywidualnej suplementacji oraz dietoterapii w chorobach cywilizacyjnych, pomimo braku wyraźnych przeciwskazań zaleca się raczej przyjmowanie selenu i cynku o różnych porach dnia.

Witaminę z grupy B najlepiej suplementować w godzinach porannych, ewentualnie popołudniowych, natomiast nigdy wieczorem. Jako pośrednik w produkcji substancji energetycznych często wyposaży nas ona w niemal niespożyte pokłady energii i natychmiastowo pobudzi do działania. Ważne, aby wszystkie wspomniane suplementy popijać wodą – kawa, herbata, soki, czy alkohol w żadnym wypadku nie wchodzą w grę.


Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Praca za biurkiem? Nie zapomnij o ćwiczeniach!
Praca za biurkiem? Nie zapomnij o ćwiczeniach!
Nasze ciało potrzebuje ruchu! Siedzący tryb życia i praca za biurkiem są naszym przeciwnikiem. Przedstawiamy kilka przydatnych ćwiczeń, które nie […]
Zabiegi wybielania zębów: Skuteczne metody poprawy estetyki uśmiechu
Zabiegi wybielania zębów: Skuteczne metody poprawy estetyki uśmiechu
Wybielanie zębów - metody, korzyści i ważne wskazówki. Dowiedz się, jak uzyskać biały uśmiech i utrzymać go przez długi czas.
Jakie są typy win?
Jakie są typy win?
Wino jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Wino to napój alkoholowy produkowany przez fermentację soku z winogron. Istnieje wiele różnych typów wina, które różnią się smakiem, aromatem i kolorem. Wino jest często związane z kulturą, tradycją i sztuką, a wiele regionów na całym świecie jest znanych z produkcji wina o wysokiej jakości.
Ostatnie wpisy