Gotowanie na parze – jakie ma zalety?
Gotowanie

Gotowanie na parze – jakie ma zalety?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Od deserów i wypieków aż po pizze i mięsa – gotowanie na parze zdecydowanie nie ogranicza się do kilku marchewek i kawałka brokuła. Ta łatwa metoda gotowania jest jedną z najzdrowszych na świecie.

Po krótkim okresie zachwytu nad restauracjami fast food, które preferują bezlitosne ilości cukrów oraz obróbkę termiczną w formie głębokiego smażenia, od kilku lat obserwujemy duży odwrót od tego trendu i coraz silniejszy nacisk kładziemy na kwestie zdrowego żywienia. Myśląc o sposobie podawania posiłków w jak najbardziej korzystnej dla naszego organizmu formie, wiele osób automatycznie przywołuje w głowie obraz brokuła ugotowanego na parze. Takie skojarzenie dla wielu jest jednak mało apetyczne i zwyczajnie nudne, dlatego pora odczarować kilka błędnych przekonań.

Jak to działa?

Gotowanie na parze w istocie jest jednym z najzdrowszych sposobów termicznej obróbki żywności. Używa tylko ciepła i pary wodnej w zamkniętej przestrzeni, nie wymaga żadnych dodatkowych olejów i tłuszczów, co oznacza, że nasze dania pozostają lekkie, zdrowe i niesamowicie jędrne.

Po pierwsze: zdrowie

Badanie z 2009 r. opublikowane w „The Journal of Zhejiang University Science B: Biomedicine & Biotechnology” wykazało, że gotowanie na parze zatrzymuje więcej chlorofilu i witaminy C, a także rozpuszczalnych białek i cukrów w porównaniu z gotowaniem i smażeniem. Produkty gotowane na parze zachowały najwięcej składników odżywczych, a także glukozynolanów w nienaruszonej formie. Te ostatnie związki mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ działają przeciwutleniająco i przeciwrakowo.

Gotowanie w ten sposób oferuje również innego rodzaju korzyści zdrowotne. Jest to jeden z niewielu sposobów na gotowanie bez tłuszczu, a to świetna wiadomość dla naszych ciał. Ponadto, w przeciwieństwie do innych metod obróbki, takich jak klasyczne gotowanie, do gotowanych na parze potraw rzadko dodaje się sól. To kolejna świetna wiadomość dla naszego zdrowia, ponieważ regularne spożywanie zbyt dużej ilości soli wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi, co naraża nas na zawał serca i udar.

Po drugie: niepodrabialny wygląd i smak

Każdy, kto kiedykolwiek gotował warzywa w klasyczny sposób, pamięta, że bywają one wiotkie, papkowate i poszarzałe. A może skończyło się na grillowanym kurczaku, który okazał się być wysuszony? Gotowanie na parze pomaga żywności zachować swój kolor, kształt i teksturę, ponieważ nie ma bezpośredniego kontaktu z gorącą wodą lub ekstremalnym ciepłem. Zamiast tego parowanie sprawia, że ​​żywność jest wilgotna bez nasiąkania wodą. Podobnie ​​potrawy takie jak ryby, kurczaki i mięso nie wysychają ani nie twardnieją, co może mieć miejsce w przypadku pieczenia, grillowania i smażenia w bardzo wysokich temperaturach.

Po trzecie: wygoda i czystość

Gotowanie na parze to także jedna z najłatwiejszych metod gotowania. Przygotowane warzywa lub mięsa po prostu wkładamy do urządzenia, pozwalamy parze działać, a następnie podajemy. To naprawdę proste! Nie ma potrzeby obracania jedzenia, ponieważ gotuje się ono równomiernie. Wybierając tę metodę, w znacznej mierze zmniejszamy także ilość sprzętu używanego podczas gotowania, co ogranicza zmywanie – oszczędza czas i pomaga zmniejszyć ilość zużywanej wody, co jest dobrą wiadomością dla środowiska.

Zdjęcie główne: Thom Milkovic/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak umiejętnie wprowadzać suplementy do codziennej diety?
Jak umiejętnie wprowadzać suplementy do codziennej diety?
Suplementy zawierające różnego rodzaju witaminy i minerały stają się coraz bardziej popularne wśród osób, którym zależy na utrzymaniu dobrego stanu […]
Przygotowanie do zdobycia uprawnień jachtowego sternika morskiego: co musisz wiedzieć?
Przygotowanie do zdobycia uprawnień jachtowego sternika morskiego: co musisz wiedzieć?
Podróżuj bez granic stając się sternikiem jachtowym. Dowiedz się, jak zacząć przygodę z żeglarstwem morskim, jakie szkolenia przejść, jakie egzaminy zdać i co warto wiedzieć na początku swojej morskiej przygody.
Jakie suplementy diety warto zażywać w okresie zimowym?
Jakie suplementy diety warto zażywać w okresie zimowym?
Okres zimowy to szczególny czas dla organizmu człowieka. Nasz układ immunologiczny musi pracować na zwiększonych obrotach, ponieważ bardzo często toczy […]
Ostatnie wpisy